Hamiləlik dövründə qidalanma hamiləliyin inkişafı üçün ən önəmli prinsiplərindən biridir.
Hamilə olduğunuz zaman bəzi qida maddələrinə – protein, dəmir, fol turşusu, yod və xolin kimi maddələrə daha çox ehtiyacınız olur. Həmçinin kifayət qədər kalsium, D vitamini, kalium və lif qəbul etmək də vacibdir.
Ağıllı qida seçimləri sağlam hamiləlik və sağlam körpə sahibi olmağınıza kömək edə bilər. Burada hamiləlik dövründə sağlam qidalanmağınıza kömək edəcək bəzi məsləhətlər var.
Sağlam qidalanma rejiminə əməl edin.
Hamiləlik dövründə lazım olan qida maddələrini almaq üçün sağlam qidalanma rejiminə əməl edin. Hər qida qrupundan sevdiyiniz sağlam qidaların qarışığını seçin, o cümlədən:
- Bütöv meyvələr — alma, giləmeyvələr, portağal, manqo və banan kimi
- Tərəvəzlər — brokoli, şirin kartof, çuğundur, bamya, ispanaq, bibər və xikama kimi
- Tam taxıllar — qəhvəyi düyü, darı, sıyıq, bulqur və tam buğdalı çörək kimi
- Proteinlər — yağsız ət və toyuq, yumurta, dəniz məhsulları, lobya və mərci, qoz-fındıq və toxumlar, tofu kimi
- Azyağlı və ya yağsız süd məhsulları — süd, yoqurt, pendir, laktozasız süd məhsulları və zənginləşdirilmiş soya içkiləri (soya südü) və ya soya yoğurtu kimi
- Yağlar — bitki yağı, zeytun yağı və dəniz məhsulları, avokado və qoz-fındıq kimi qidalarda olan yağlar
Sizə lazım olan düzgün kalori miqdarını əldə edin.
Hamiləlik müddətində sizə lazım olan kalori miqdarı dəyişəcək. Hamiləlikdən əvvəl normal çəkisi olan əksər qadınların kalori ehtiyacları aşağıdakı kimidir:
- Birinci trimestr (ilk 12 həftə) — əlavə kaloriyə ehtiyac yoxdur
- İkinci trimestr (13-26 həftə) — gündə təxminən 340 əlavə kalori
- Son trimestr (26 həftədən sonra) — gündə təxminən 450 əlavə kalori
Çəki artımı hamiləliyin təbii bir hissəsidir. Sağlam çəki artımının nə qədər olması və sizə lazım olan əlavə kalorilərin miqdarı hamiləlikdən əvvəlki çəkiniz də daxil olmaqla bir çox amillərdən asılıdır.
Sizə nə qədər kalori lazım olduğunu və hamiləlik dövründə nə qədər çəki artımının sağlam olacağını həkiminizdən soruşun.
Vitaminlərin qəbulu
Hamiləlik dövründə hər kəs hamiləlik vitaminləri (həmçinin prenatal vitaminlər adlanır) qəbul etməlidir. Sizə uyğun olan hamiləlik vitamini haqqında həkiminiz ilə məsləhətləşin.
Bu əsas qida maddələrinin kifayət qədər qəbul edildiyindən əmin olun:
- Fol turşusu beyin və onurğa beyni ilə bağlı bəzi anadangəlmə qüsurların qarşısını almağa kömək edir. Tərkibində 400-800 mkq fol turşusu olan hamiləlik vitamini seçin. Fol turşusunun kifayət qədər qəbulu haqqında daha ətraflı məlumat əldə edin.
- Dəmir körpənizin inkişafına kömək edir və bir çox qadınlar hamiləlik dövründə kifayət qədər dəmir qəbul etmirlər. Həkiminizlə məsləhətləşin ki, dəmir tərkibli hamiləlik vitamininə ehtiyacınız var ya yox. Dəmir haqqında daha ətraflı məlumat əldə edin.
- Yod körpənizin beyni üçün vacibdir. Evdə duz istifadə edirsinizsə, yodlaşdırılmış duz (tərkibinə yod əlavə edilmiş duz) istifadə etdiyinizdən əmin olun. Hamiləlik vitaminlərində yod olmaya bilər — yod əlavəsinə ehtiyacınız olub-olmadığını həkiminizlə məsləhətləşin. Yod haqqında daha ətraflı məlumat əldə edin.
- Xolin də körpənizin beyni üçün vacibdir. Tərkibində xolin olan qidalar seçin — azyağlı və yağsız süd məhsulları, yumurta, yağsız ətlər, dəniz məhsulları, lobya və mərci kimi. Onu da qeyd etmək vacibdir ki, bir çox hamiləlik vitaminlərində xolin olmur. Kifayət qədər xolin qəbul etmədiyinizi düşünürsünüzsə, həkiminizlə danışın. Xolin haqqında daha ətraflı məlumat əldə edin.
Dəniz məhsulları ilə qidalanma
Balıq və dəniz məhsullarının tərkibində sizin və körpəniz üçün faydalı olan sağlam yağlar var. Lakin bəzi dəniz məhsullarında körpənizin inkişafına zərər verə biləcək metal olan civənin miqdarı yüksəkdir.
Tərkibində sağlam yağların miqdarı yüksək, civənin miqdarı isə aşağı olan dəniz məhsullarını qəbul etmək məsləhətdir.
Bəzi qidaları yeməyin
Bu qidaların tərkibində körpənizə zərər verə biləcək bakteriyalar ola bilər. Bunlardan uzaq durun:
- Çiy (bişirilməmiş) və ya yarıbişmiş balıq və ya dəniz məhsulları, məsələn suşi və ya çiy istridyələr
- Çiy və ya yarımbişmiş ət, quş əti və ya yumurta
- Pasterizə edilməmiş şirə, süd və ya pendir — etiketdə “pasterizə edilmiş” yazıldığından əmin olun
- Buterbrod və ya deli ətləri, hisə verilmiş dəniz məhsulları və hotdoqlar — əgər buxar çıxana qədər qızdırılmayıbsa (165 °F və ya Farenheyt dərəcəsi)
- Hazır ət və ya dəniz məhsulları salatları, məsələn, vetçina salatı, toyuq salatı və ya tuna balığı salatı
- Çiy cücərtilər, o cümlədən yonca, üçyarpaq, turp və maş paxlası cücərtiləri
Tərkibində kofein və əlavə şəkər olan içkiləri məhdudlaşdırın.
- Qazlı içkilər, meyvə içkiləri, şirinləşdirilmiş sular və enerji və ya idman içkiləri kimi şəkərli içkilər əvəzinə adi su için. Təzə dad üçün suyunuza meyvə və ya otlar əlavə etməyi sınayın.
- Kofeinin sizin üçün təhlükəsiz olub-olmadığını həkiminizlə məsləhətləşin. Yaxud kofeinsiz qəhvə və çay için — şirinləşdirici və qaymaqdan imtina edin.
Səhifənin məzmunu yalnız məlumat məqsədi daşıyır. Diaqnoz və müalicə üçün mütləq həkiminizlə məsləhətləşin.